Gå till innehåll

Upplopp mot massinvandringen på Irland – “Det finns en riktig, rättfärdigad ilska”

Bilder från upploppet i Dublin förra veckan. Foto: X/Privat/Unsplash

Irland har i rekordfart förvandlats till en mångkultur som liknar dem i övriga Europa, från att ha varit en mycket homogen och traditionell nation. Samtidigt har irländarnas reaktion på att bli utbytta mot folk från tredje världen varit stark, och landet skakas nu i grunden av brett folkligt missnöje och nya politiska rörelser.

Irland skakades förra veckan av ett upplopp av irländare som reagerade på en knivattack utanför en skola utförd av en algerisk migrant, där flera irländska barn skadades. På torsdagskvällen sattes ett hotell där det enligt uppgift huserades så kallade asylsökare i brand i centrala Dublin, och stora folkmassor skanderade att de har fått nog av massinvandringen. Även flera bilar sattes i brand, men ingen person ska ha kommit till skada. Kravallpolis sattes in för att få stopp på kaoset.

Algeriern som misstänks för knivattacken ska ha haft en utvisningsdom redan för 20 år sedan, men fortsatte att vistas i landet och fick 2008 ett medborgarskap, skriver Modernity News.

Personer som kritiserar Irlands massinvandring har följdaktligen fått det hett om öronen av myndigheterna. En profil som gått ut med sina åsikter är brottningslegenden Conor McGregor, som i ett antal inlägg på X (före detta Twitter) uttryckte sitt missnöje över att allt fler utlänningar kommer till Irland och begår brott.

“Det kommer ske en förändring i Irland, sanna mina ord. På en månad har flera barn knivhuggits. Ashley Murphings mördats. Två män i Sligo halshuggits. Det här är inte Irlands framtid. Om de inte agerar snart för att försäkra Irlands säkerhet, kommer jag att göra det”, skrev McGregor enligt The Independent. Tidningen skriver att han nu åtalas för ett så kallat hatbrott för detta samt några andra inlägg, där han kommenterar invandrarvåldet i Irland.

Den så kallade hatbrottslagstiftningen i Irland är mycket repressiv, och gäller även åsikter som inte uttrycks offentligt. Domstolar har möjligheten att göra husrannsakan hos personer för att leta efter till exempel bilder eller texter på deras datorer som bedöms som “hatiska”. Den nya lagen, som klubbades i april i år, kritiserades hårt för att vara en attack på rättssäkerheten och yttrandefriheten i Irland, något som Nyhetsbyrån rapporterat om tidigare.

Nya partier växer ur missnöjet
Irlands traditionella så kallade nationalistparti Sinn Féin, som fram till 1990-talet associerades med terrorgruppen IRA, är idag ett vänsterliberalt parti som liknar vänsterpartier i övriga Europa, där massinvandring och fokus på så kallad mångfald står högt på agendan. Partiets vice ordförande, som är verksam som politiker i Nordirland, gjorde ett uppmärksammat utspel 2022 i samband med att hon deltog i ett islamiskt festfirande, där hon menade att Irland måste bli mångkulturellt — en “regnbåge av kulturer”.

Irland premiärminister Leo Varadkar från liberala partiet Fine Gael sa i ett anförande i det irländska parlamentet tidigare i november att Irland måste få fler hudfärger representerade inom den offentliga sektorn, som han menar är “mycket vit”. Leo Varadkar är halvindier.

Nu utmanas det politiska etablissemanget av nya partier.

– Det finns en riktig, rättfärdigad ilska. Det irländska folket har all rätt att vara arga på inkompetensen och korruptionen hos den irländska regeringen, som tillät det här stora antalet okända män komma in i vårt land. Vi vet inte vilka de är, varifrån de är, om de har ett kriminellt förflutet, eller om de kommer skada våra barn, säger Hermann Kelly, partiledare för invandringskritiska Irish Freedom Party, till Riks.

Irish Freedom Party grundades så sent som 2018 för att möta det folkliga missnöjet med Irlands import av hundratusentals människor från tredje världen. Kelly Påpekar att landets befolkning har stigit från 3,6 miljoner människor till 5,1 miljoner på bara 30 år, samtidigt som han menar att det finns ett stort mörkertal i antalet illegala invandrare som befinner sig i landet.

Utöver migranternas våld och kriminalitet är bostadsbristen, samt migranters privilegierade tillgång till sjukvård och annan välfärd en källa för mycket oro, uppger politikern för Riks.

Senaste från Nyhetsbyrån