Gå till innehåll
EU

Jonas Sjöstedt: Slopa EU-förbudet mot statliga gröna subventioner

Jonas Sjöstedt (V), kandidat till Europaparlamentet t.v. Datorgenererad bild av Northvolt-anläggning t.h. Foto: Vänsterpartiet/Agnes Stuber/Northvolt

EU bör avskaffa förbudet mot statliga subventioner av vissa industrier, ifall de industrierna är så kallat gröna. Det säger Jonas Sjöstedt, som kandiderar till Europaparlamentet för Vänsterpartiet, i en intervju med Göteborgs-Posten.
“Alla andra gör det, vi måste också göra det”, menar han. Enligt honom kan annars Kina och USA springa om Europa i den så kallade gröna omställningen.

EU har av marknadspolitiska skäl ett förbud mot statligt stöd av vissa industrier, för att garantera konkurrenskraften inom unionen. Risken finns annars att resursstarka medlemsländer snedvrider konkurrensen genom att subventionera industrier som andra medlemsländer inte har råd att stödja. Detta vill Jonas Sjöstedt nu ändra på, för att EU-länderna ska lättare kunna finansiera så kallade gröna investeringar.

Redan idag finns möjligheten för stater att frångå konkurrenslagstiftningen om det motiveras med klimatet, men detta system tycker den förre V-ledaren är för begränsat och tidskrävande.

“I USA säger man att man ska lägga sig i vissa regioner som har problem, till exempel där kolindustrier lägger igen, där kommer batterifabrikerna”, säger han som ett exempel på vad man skulle kunna göra i EU.

“Grön” industri slukar miljarder årligen
Den så kallade gröna industrin i Sverige har flera gånger synats för att vara olönsam, och har jämförts med ett “svart hål för skattebetalarna” av kritiker. Där ingår bland annat batteritillverkaren Northvolt, samt de så kallade gröna ståltillverkarna Hybrit och H2 Green Steel. Även investeringar i vindkraften sågas av olika experter och nationalekonomer som ohållbara.

Se också: Miljardrullningen till Northvolt: Så mycket har den "gröna" satsningen kostat skattebetalarna

Northvolt är ett subventionerat grönt företag som kritiserats för sina arbetsförhållanden, där det förekommit flera olyckor, ibland med dödligt utfall. Fackliga representanter påstår att arbetare på Northvolts anläggning i Skellefteå, som till större delen består av utländska underleverantörer, jobbar under “slavliknande förhållanden”.

Se också: Larmet: “Gröna omställningen” gör Norrland paradis för kriminalitet och korruption

Senaste från Nyhetsbyrån