Gå till innehåll

Expertmyndigheten anmäler TV4 efter granskningen av SD – “Vilseleder tittarna”

Foto: Google Maps

Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler nu TV4 till Granskningsnämnden för dokumentärserien i Kalla fakta där kanalen infiltrerade Sverigedemokraterna. Detta rapporterar Expressen. Enligt anmälan har TV4 använt sig av uttalanden av myndighetens experter ur sitt sammanhang, vilket man menar har “vilselett” tittarna att tro att myndigheten uttalar sig om bland annat mediekanalen Riks.

Kalla fakta använde sig av en journalist som sökte jobb inom den sverigedemokratiska miljön med syfte att kunna infiltrera partiets kommunikationsavdelning, som de menar är en “trollfabrik”. I dokumentären skildras hur journalisten smygfilmat konversationer på bland annat mediekanalen Riks, där han jobbade först, och sedan på kommunikationsavdelningen.

I programmets första avsnitt, som i huvudsak handlade om kanalen Riks och sändes den 7:e maj, fällde flera experter från Myndigheten för psykologiskt försvar uttalanden om så kallad desinformation, med insinuationen att Riks skulle vara en del av en så kallad trollfabrik som organiserat sprider desinformation.

Enligt anmälan till Granskningsnämnden togs dock uttalandena ur sina sammanhang, och gjordes inte som en kommentar på varken mediekanalen Riks eller Sverigedemokraternas kommunikation.

Hörde av sig till TV4 – Ignorerades
“På förmiddagen den 13 maj framförde MPF i ett telefonsamtal med den ansvarige utgivaren för TV4:s Kalla fakta, Fredrick Malmberg, olämpligheten i att Kalla Fakta i sitt program använt klipp från intervjuer i TV4 med företrädare för MPF som är gjorda i helt andra sammanhang och vid helt andra och tidigare tillfällen, och som rörde otillbörlig utländsk informationspåverkan och inte företeelser inom den svenska informationsmiljön”, skriver myndigheten i sin anmälan. Men TV4 uppges ha ignorerat myndighetens protest.

“Detta samtal ägde alltså rum dagen innan det andra programmet i Kalla Faktas serie sändes den 14 maj. Ansvarig utgivare bad i telefonsamtalet den 13 maj att få återkomma i frågan dagen efter. Detta har till dags dato, 16 maj, inte skett”, fortsätter anmälan.

Anmälan välkomnas av Riks, meddelar kanalen till Nyhetsbyrån.

– Att TV4 ser oss som en konkurrent och driver en desinformationskampanj genom buggning av vår redaktion för att svartmåla oss, visar bara för oss att vi är inne på rätt väg, uppger Riks chefredaktör tillika Nyhetsbyråns ansvarige utgivare Jacob Hagnell till Nyhetsbyrån.

Ett program som fälls av Granskningsnämnden är skyldigt att offentligt redogöra för det fällande beslutet, men annars ingår inga andra förpliktelser för missledande vinkling, framgår det av Granskningsnämndens hemsida. 

Senaste från Nyhetsbyrån