Gå till innehåll

Olagligt skicka asylsökare till Rwanda: Brittiska HD klubbar

Foto: Getty Images/VV Shots/tobiasjo

Storbritanniens plan att skicka migranter som söker asyl i Storbritannien till Rwanda har nu slutligen bedömts som olagligt i en sista dom från landets högsta domstol, rapporterar flera brittiska medier. Personer som skickas till Rwanda riskerar nämligen att utvisas till sina hemländer där de kan möta förtryck, anser domstolen, med hänvisning till Europakonventionen.

Högsta domstolen går således på en hovrättsdom från juni i år som kom fram till samma slutsats.

Storbritannien är drabbat av en icke-avtagande våg av båtmigranter som korsar Engelska kanalen för att söka asyl i det generösa välfärdslandet. Situationen är inte olik den på den italienska ön Lampedusa, med tusentals ankomster varje månad. Migranterna som söker sig till Storbritannien är en blandning av afrikaner, diverse sydasiatiska folkslag, men också folk från fattigare delar av Östeuropa, som albaner.

Se också: Brittiskt återvandringsbidrag tveksam effekt – kriminella albaner åker tillbaka illegalt igen

Den så kallade Rwanda-lösningen har hyllats på sina håll av invandringskritiker i övriga Europa som ett föredöme för att lösa den okontrollerade massinvandringen till kontinenten. Men liknande planer att skicka asylsökare till tredje länder kan alltså komma att skjutas i sank av domstolar i EU, som också följer Europakonventionen.

Rwanda-lösningen var ett projekt som den före detta brittiska inrikesministern Suella Braverman arbetade med, innan hon fick sparken tidigare i veckan för bland annat ett utspel om att Londonpolisen är partisk till fördel för Palestina- och Hamas-demonstranter. Så sent som dagen före domen anklagade Braverman premiärminister Rishi Sunak för att ha förrått nationen genom att inte ignorera Europadomstolen, skriver The Telegraph.

Nyligen slöt Italien ett avtal med Albanien om att låta landet ta emot de asylsökare som dagligen stiger iland på Italiens kust. I det avtalet ingick bland annat att Italien skulle ta på sig de juridiska kostnaderna för de problem som Albanien kan möta i hanteringen av migranterna.

Senaste från Nyhetsbyrån